Inkasso-økning bare blant unge

– Under hele koronapandemien har vi sett en nedgang i antall inkassosaker i alle aldersgrupper, bortsett fra de unge. Tallet på inkassosaker blant unge mellom 18 og 25 år har økt i flere år, også i 2020, sier markedssjef i Kredinor, Ingjerd Thurmer.

Kredinor er Norges største inkassoselskap målt i antall saker og nest størst i omsetning, med om lag 22,5 prosent markedsandel innenfor inkasso.

– En av årsakene til inkasso-økningen er at unge ikke betaler telefonregningen sin. Det er et faresignal. Vi vet hvor viktig telefonen er for mange unge, den går foran alt. Når telefonregningen ikke blir betalt skyldes det ikke sløvhet, men at de unge rett og slett ikke har penger til å betale, sier Thurmer.

De øvrige områdene med økning i antall inkassosaker blant unge er innenfor strømkrav og bompasseringer

– Vi har sett en trend mot at unge de siste årene har blitt dårligere betalere, men for 2020 er dette bare en del av forklaringen. Unge er kanskje den gruppen som har vært rammet aller hardest økonomisk som følge av koronapandemien. Mange har mistet ekstrajobben sin, og har fått betydelig dårligere økonomi, sier Thurmer.

Noen positive trekk: Få saker per person og inkasso på forbruksgjeld går ned

Det er få saker på hver person i aldersgruppen 18–25, og unge står for under 10 prosent av totalt antall inkassosaker, sammenliknet med eldre aldersgrupper. Blant unge har det også blitt færre saker på kredittkort og forbrukslån i 2020.

– Unge har færre saker og snittbeløpet de skylder er langt under de eldre aldersgruppene. Vi ser derfor at de aller fleste klarer å betale når de har fått en eller flere inkassosaker. Så det er tross alt enklere for de fleste unge å komme seg ajour hvis de tar tak, sier Thurmer.

Kredinor vil bidra til økt kunnskap om egen økonomi blant unge

Kredinor har over flere år jobbet med forebyggende virksomhet for å lære unge mer om økonomi og inkasso. Undervisningen retter seg spesielt mot unge i videregående skole.

– Kredinor ønsker å bidra til å lære unge mer om personlig økonomi. Vi tror at mer læring om økonomi og pengebruk kan bidra til å forebygge. Samtidig håper vi på sikt å redusere antallet saker som går til inkasso, sier Thurmer.

Kredinor har vært med på å utvikle læringskonseptet Smartbetaler, er aktiv i nettverket Skolemeny.no i regi av Finans Norge og nyopprettede Verdistiftelsen i regi av blant andre Lene Drange, kjent fra Luksusfellen.

En artikkel med samme tema kan du også lese i KredinorNytt 2020, her. 

Vil du vite mer om våre tjenester innenfor betalingsoppfølging og inkasso?

Fyll inn informasjonen i feltene nedenfor (org.nr og adresse legges automatisk inn). Vi tar kontakt i løpet av kort tid for en uforpliktende samtale. *Alle felter må være utfylt.

  Kontaktinfo

  Telefon   Spør vår digitale assistent Nora.

  Åpningstider på telefon

  Mandag - Fredag kl. 08:00 - 21:00
  Lørdag kl. 10:00 - 15:00
  Søndag stengt

  Epost