Det er selvsagt en fordel at arbeidsledigheten fortsatt er lav, ettersom det gir husholdningene mulighet til å justere og omprioritere utgiftene ved behov. Dette gjelder særlig med tanke på de økte mat- og boutgiftene mange har merket de siste årene. På grunn av den naturlige stressreaksjonen man får av historiske hendelser tror vi også at mange kommer til å være mer bevisst på pengebruken fremover. Store investeringer, som oppussing av bad eller bilkjøp, utsettes kanskje. Andre velger å spare mer eller betale ned på boliglånet.
Med bedre tider i vente for husholdningene, forventer vi fortsatt at de vil bruke penger på varer og tjenester. Det blir selvfølgelig sommerferie i år også. Ifølge Virke vil en gjennomsnittlig husholdning bruke over 50 000 kroner på ferie i 2025, noe som er 15% mer enn i fjor.

Selv om husholdningene kan forvente rentekutt og bedre likviditet, tror vi det vil ta lengre tid før enkelte bransjer ser bedring. Bygg/anlegg, varehandel og serveringsbransjen vil sannsynligvis fortsatt møte utfordringer i 2025 hvis husholdningene fortsetter å stramme inn dette forbruket. Milliardbeløp har forsvunnet fra Oslos uteliv. Folk drar ut senere, drikker mer hjemme og har sluttet å spise lunsj i byen.
Det er fortsatt flere usikkerhetsmomenter som kan påvirke den norske økonomien. Et av de største er “Trumpflation”, det vil si økt inflasjon på grunn av Trumps politikk. Det gjenstår å se om Norges Bank kutter like mye i styringsrenten som de har antydet i sine prognoser. Per i dag forventer markedet færre rentekutt.
Uansett ser vi for oss at folks optimisme til egen økonomi vil øke i 2025. Forventningen er at det blir rentekutt, lavere prisvekst og et solid lønnsoppgjør.

